מהם המאפיינים של ביטחון עצמי נמוך אצל ילדים?
חשוב לשים לב לסימנים, העלולים להעיד על ביטחון עצמי נמוך אצל ילדים. לעיתים הם יופיעו בשגרת היום יום ולעיתים, בסיטואציות ספציפיות יותר. בכל מקרה, כשהם הופכים לדפוסי התנהגות חוזרים ונשנים, כדאי לבחון את הבעיה ולטפל בה, מבעוד מועד:
התחמקות ממשימה “מאתגרת”, מבלי לנסות לבצע אותה
רגרסיה התפתחותית
נטייה לרמות במשחק, כשקיים חשש להפסד
התפרצויות בכי וזעם חוזרות ונשנות
ביקורת עצמית גבוהה
קושי בקבלת ביקורת או חיזוקים חיוביים
רגישות יתר לדעות של הסביבה
מאפיינים נוספים
ירידה בהישגים בלימודים
ירידה ביכולת הריכוז
התנהגות תוקפנית ואלימה
אי קבלת סמכות בבית ובמסגרות החינוכיות
חרדה, דיכאון, תנודות במצב הרוח
בידוד חברתי
גם גמגום אצל ילדים נובע לעיתים מביטחון עצמי נמוך
קיים קשר הדוק בין הפרעות אכילה אצל ילדים או הפרעות שינה לביטחון ודימוי עצמי נמוך
6 טיפים להורים: כך תחזקו את הביטחון העצמי אצל ילדכם
המנעו מהשוואות: שימו שאתם נמנעים מלהשוות את ילדכם לילדים אחרים או לאחיהם. כאשר ילד לומד להשוות את עצמו לאחרים הוא מאמץ את הדפוס הזה, דבר שעשוי ללוות אותו שנים קדימה ו”לנשוף לו בעורף” ולפגוע בביטחון העצמי שלו.
. מצאו את חוזקות הילד והעצימו אותן: תזהו במה הילד חזק יותר ועודדו אותו לעשות יותר מזה. למשל ציור או כתיבה. התעניינו בעשייה שלו ותמכו בו.
הערה חשובה: אין זה אומר לדחוק את הילד יותר מדי לעשייה מסוימת, יש לתת מקום לילד להביע מתי כמה ואיך הוא מעוניין לעסוק בתחום העניין שלו ולאפשר לו מידת חופש במקום הזה.
סגלו לילד תחושת שייכות: עודדו את הילד להשתייך חברתית. אם קיים קושי חברתי בקרב קבוצת גילו, בכיתה, עזרו לו למצוא את מקומו במקום אחר למשל חוג או מסגרת אחרת של אחרי הצהריים. בבית טפחו את תחושת השייכות שלו על ידי טיולים משותפים, שיחות ומשחקים משותפים.
הקניית תחושת משמעותיות: לעיתים אנחנו רואים ילדים שאוהבים לנקות ולעזור לכם למשל לאפות. טיפ חשוב שלא דורש מכם הרבה, תנו להם לעזור לכם בבית, גם אם זה לא באמת מועיל לכם ואף עושה יותר לכלכוך. ילד צריך להרגיש שהוא משמעותי כחלק מבניית ערך עצמי חזק
הקשבה אמיתית: הקשיבו לו באמת. כאשר הילד מספר חוויה שלו הפנו את מלוא הקשב אליו, ללא הסחו דעת, תחושת ערך עצמי נבנית מתוך הרגשה ש”רואים אותו”, שהוא חשוב וכך גם מה שיש לו לומר.
היו יציבים מולם רגשית– אל תבהלו מרגשות עזים שהם מביאים. בפסיכולוגיה יש מונח הנקרא “מודלינג” מהמילה- מודל, הילד בונה את הזהות שלו דרך המבט שלכם עליו. ילד שמפנים מסר שאי אפשר לעמוד מול ההתקפות וההתפרצויות רגש שלו (זעם, עצב, פחדים) יחוש פחות חוסן פנימי.
תנו מקום חשוב לרגשות שלהם והבעתם: אם הילד מביע רגש במילים או התנהגות, תנו לו תוקף על ידי הכרה ברגש שלו ואף עודדו אותו לשתף אתכם במילים את החוויה שלו. למשל- “אני רואה שאתה כועס מאד, אולי תרצה לשתף אותי מה אתה מרגיש?” תהיו איתם שם, יחד עם הרגש. שהיה עם הרגש מלמדת את הילד שהרגש לא אויב שלו ומותר לו להרגיש גם רע לפעמים ולא לפחד מכך. אם הילד מביע מילולית רגש אל תבטלו את הרגשתו ותנו לה מקום, למשל- “מותר לך להיות עצוב וגם לבכות אם אתה צריך”.
פתרון הקסם - שלחו את ילדכם לחוג גלישה
זה כבר ידוע. הדרך הטובה ביותר להזריק לילד שלכם תחושת בטחון עצמי גבוהה עוברת אצלינו, בים.
תחושת שייכות למועדון, למסגרת, לקבוצה, תחושת משמעות בים, אל מול הים, הטבע והסביבה, הקשבה אמיתית של הצוות המוסמך, הרגיש והסבלני, מקום להתבטא בכל רגש, זעם, כעס, אושר, פחד, שמחה, מסוגלות - כל אלה קורים רק בסיטואציה ספציפית בה הילד שלכם נמצא בתוך קבוצה ומתמודד באופן אינדיווידואלי מול עצמו ומול הטבע. גולשים ידועים בבטחון העצמי הגבוה שלהם, בשאיפה שלהם למצוינות, ביצירתיות, חדות החושים, אורח החיים הבריא וחוסר פחד מכשלונות ונפילות.
איך לא תשלחו את ילדכם לחוג כזה?
קראתם את המאמר עד לכאן ואתם לא בטוחים מה לעשות?
הנה לכם מתנה עבור הילד שלכם, הצטרפו לשיעור ניסיון ללא עלות (בשווי 150 שח) ותראו בעצמכם.
Comments